Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  MGK Hírarchívum  --  2011. december

Dr. Bencze József Magyarország macedóniai nagykövete (középen) a TEMPUS értekezleten

Bencze-hir

2011. december 14.
tempuslogo Project number: 159143-HU-JPCR 
satislogo

Using local resources for microregional development – sustainable agribusiness and tourism in the southern Balkans”



TEMPUS projekt értekezlet nagyköveti részvétellel

 

A SZTE Mezőgazdasági Kar által koordinált SATIS elnevezésű TEMPUS projekt lezárta az első két évét. A második év eredményeinek értékelésére és az utolsó év feladatainak a meghatározására, a tennivalók egyeztetésére gyűlt össze a projekt menedzsment testülete 2011. december 1-4. között a macedóniai Stipben, a Goce Delcev University-n. A konzorcium Macedónia, Albánia és Koszovó hat egyetemét és hat nem egyetemi partnerét, mint kedvezményezetteket, valamint további hét EU ország kilenc partnerét foglalja magába.

 

A projekt kezdetén négy kéthetes képzés keretében az EU partneregyetemeinek szakemberei fenntartható mezőgazdaság és turizmus témaköreiben képezték tovább azon balkáni intézmények oktatóit, ahol új, a bolognai rendszernek megfelelő szakok létesítése történik. Tananyagok készülnek, valamint a szakalapításhoz szükséges tantervek kerülnek kidolgozásra. Emellett a projekt társfinanszírozásában megkezdődött a kedvezményezett intézményekben oktatási és kutatási eszközök beszerzése.

 

A projekt második évében a balkáni egyetemek oktatói és kutatói egy EU-s partneregyetemekre látogattak el egy-egy szakmai tanulmányút keretében, hogy a tapasztalataikat az új típusú képzésekbe be tudják építeni. Ennek részeként Hódmezővásárhelyen is járt egy küldöttség 2011. májusban, ahol a közösségi szabályozás alkalmazását, valamint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázati lehetőségeket előadások, konzultációk és üzemlátogatások során tanulmányozták a résztvevők.

 

Az év második felében megkezdődött a projekt szaktanácsadási feladataink a megvalósítása is. Ennek első szakaszában a balkáni egyetemek szaktanácsadókat képeznek ki, akik a második fázisban a helyi gazdálkodókkal ismertetik meg a fenntartható mezőgazdaság alapjait. Mindeközben megkezdődött egy erdőtűzvédelmi akcióterv kidolgozása, amelytől a manapság jelentős károkat okozó erdőtüzek megelőzését, előfordulási gyakoriságának csökkentését, illetve hatékonyabb lokalizálását reméljük. Az ősszel induló tanévben három egyetemen a hallgatók már meg is kezdték tanulmányaikat az újonnan létesített fenntartható agrárgazdasági és fenntartható turizmus szakokon.

 

Az SZTE Mezőgazdasági Kar, mint a projekt koordinátora részéről az értekezleten részt vett Dr. Bodnár Károly dékán, Dr. Horváth József projektvezető, Németh Anita pénzügyi vezető és Palotás János operatív menedzser. A rendezvény megnyitóját jelenlétével megtisztelte Dr. Bencze József Magyarország macedóniai nagykövete, valamint Dr. Pintér Attila nagykövetségi tanácsos is, akiket a menedzsment tájékoztatott a projekt aktuális feladatairól, továbbá megbeszélést folytattak a projektfeladatok hatékonyabb végrehajtásának érdekében megteendő lépésekről.