Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  MGK Hírarchívum  --  2014. szeptember

Cirok gyomirtási bemutató és tanácskozás

Cirok_gyomirtasi_bemutato-web

A SZTE Mezőgazdasági Kar és a Növényvédő Kamara szervezésében

2014. szeptember 26.

2014. szeptember 19-én a Gabonakutató Kft. zsombói úti telephelyén és a Fehértói Halászcsárdában a cirok gyomirtásának témakörében került megrendezésre egy bemutató és tanácskozás.

A Gabonakutató Kft. területén lévő ciroktáblánál kezdődött el a szakmai program. Itt negyven négyzetméteres parcellákon, összesen 60 növényvédő szer hatóanyagai és ezek különböző kombinációi kerültek korábban kijuttatásra (preemergens és posztemeregens kezelésként) és történt meg az összehasonlításuk szántóföldi körülmények között. Az értékelést végezte és a bemutatót vezette Kiss Ernő gyombiológus, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Csongrád Megyei Szervezetének titkára. A résztvevők sok értékes tapasztalatot szerezhettek a látottak alapján, például a szerek különböző dózisban való alkalmazása, a kezelés időpontjának megválasztása és a szerek egyes gyomokkal szembeni hatásossága kapcsán. A ciroktábla közelében, egy évek óta nem művelt területen került beállításra egy selyemkóró elleni védekezési vizsgálat. Itt húsz négyzetméteres parcellákon összesen 70 növényvédő szer és kombinációi kerültek kijuttatásra (két alkalommal történő permetezéssel). A bemutatón a résztvevők meggyőződhettek az egyes hatóanyagok selyemkóró elleni hatásosságáról, illetve a hatás tartósságáról.

A szántóföldi bemutatót követően a Fehértói Halászcsárdában előadásokkal folytatódott a rendezvény. Elsőként a parlagfű elleni hatósági intézkedések eredményeiről tartott előadást Dr. Hódi László, a NÉBIH Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. A parlagfű mellett előadásában beszélt a hazánkban is terjedő inváziós növényfajokról és az ellenük való védekezés jelentőségéről.

Ezt követően a növényvédő szereket forgalmazó cégek számoltak be az idei év gyomirtási tapasztalatairól. Bemutatták az aktuális kínálatukat és a kísérletek eredményeit is.

A tanácskozást Kiss Ernő előadása zárta, amelyben összefoglalta a gyomirtási vizsgálatok tapasztalatait. Kiemelte a cirok, mint gazdasági növény jelentőségét, valamint felhívta arra a figyelmet, hogy a selyemkóró már a növénykultúrákban is megjelent, ezért nagyon fontos lenne, hogy a növényvédő szer forgalmazók is foglalkozzanak ezzel az igen agresszíven terjedő gyomnövénnyel.