Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar Ahol tudás és szándék találkozik

Hírek  --  Hírek  --  MGK Hírarchívum  --  2014. július

Integrált növényvédelem a gyümölcsösökben

gyumolcsosok-web

Gyümölcsösök előrejelzési módszerei és integrált növényvédelme - bemutató és tanácskozás az SZTE Mezőgazdasági Kar és a Növényvédő Kamara szervezésében

2014. július 07.

2014. július 3-án a Takács Ferenc Képző Központban és a Szél Kertészetben az integrált növényvédelem témakörében került megrendezésre egy bemutató és tanácskozás.

Elsőként Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnöke tartott előadást az integrált növényvédelemben alkalmazott előrejelzési lehetőségekről. Felhívta a figyelmet az aktuális növényvédelmi helyzetre és a problémákra is, így például a jelenleg a gyümölcsösökben is nagy kárt okozó rágcsáló invázióra. Előadásában szó esett az előrejelzés módszereiről, eszközeiről, az észlelt adatok feldolgozásáról és a kritikus pontokról. Ezt követően Mándoki András, a Summi Agro képviselője a gyümölcsösök aktuális növényvédelmi helyzetéről tartott előadást. Ebben szó esett a különböző gyümölcsfajok (meggy, cseresznye, alma, kajszi, őszibarack) betegségeiről (pl. lisztharmat, monília, antraknózis, stb.) és kártevőiről (pl. cseresznyelégy, atkák, stb.), azok előfordulásáról, tüneteiről és az ellenük való védekezési lehetőségekről.

Az előadások sorát Morva Tamás, a Biocont Kft. munkatársa zárta, aki a cég biológiai növényvédelemben alkalmazható megoldásait ismertette, így többek között a gyümölcsmolyok ellen alkalmazható feromon légtérterítés módszerét, illetve a narancsolajat is tartalmazó, betegségek és kártevők ellen is hatékony készítményeket mutatta be.

Az előadásokat követően a rendezvény helyszíni bemutatóval folytatódott. A Szél Kertészetben a tulajdonos és szaktanácsadója vezetésével a résztvevők megismerhették az alkalmazott integrált növényvédelmi technológiát és megtekinthették a különböző termesztett gyümölcsfajokat és az egyes fajtákat.


Kep0194